marți, 2 iunie 2015

Raspuns catre Banca Romaneasca la modificarea Conditiilor de Afaceri

CATRE,
BANCA ROMÂNEASCĂ SA MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE
SUCURSALA CRAIOVA GARA,
J16/1617/2006, CUI 18998460,
cu sediul în Craiova, P-ta Garii nr.1, Bl.4, Jud.Dolj


Subsemnatul ________________, avand CNP ____________, cu domiciliul in ______, Str. _____________________, jud. ___,  in calitate de de Imprumutat in  Contractul de credit nr. ____________________ incheiat cu dvs. , avand in vedere Adresa nr.10015/10.04.2015 si Conditiile generale de afaceri comunicate de dvs., va invederez faptul ca nu sunt de acord cu implementarea prevederilor din cuprinsul acestora, avand in vedere urmatoarele:
In cuprinsul inscrisurilor care mi-au fost comunicate se regasesc o serie de clauze abuzive pe care dvs. doriti sa le implementati doar in functie de dorinta dvs., fara a exista o  negociere efectiva a acestora cu subsemnatul, in calitate de consummator.
Lipsa de alternativa pentru subsemnatul, rezultata din modalitatea de redactare a clauzelor din cuprinsul  Adresei nr.10015/10.04.2015 si a  Conditiilor generale de afaceri sunt de natura sa creeze un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile asumate de parti, in speta intre drepturile bancii si obligatiile subsemnatului.
Astfel, se regasesc clauze abuzive  la:  art.I pct.5 din Conditiile generale de afaceri  unde se stipuleaza faptul ca: “ Banca isi rezerva dreptul de a modifica unilateral prezentele Conditii oricand va considera oportun, pe parcursul derularii relatiei de afaceri cu Clientul”, la art. IV pct. 4 unde se stipuleaza faptul ca: ,,Clientul autorizeaza Banca sa execute tranzactii de schimb valutar fara permisiunea Clientului, pentru acoperirea unor dobanzi, speze si comisioane sau alte debite inregistrate de Client fata de Banca sau pentru punerea in aplicare a unor titluri executorii emise de autoritati competente, atunci cand este cazul, la cursul de schimb practicat de Banca la momentul efectuarii conversiei”, la art. VII.1 pct.4 unde se stipuleaza faptul ca :  “Banca isi rezerva dreptul de a modifica in orice moment dobanzile aplicabile in conturi sau depozitelor la termen in lei si valuta, precum si formula de calcula dobanzilor”,  la art.VII.3 pct.3: ” In conformitate cu dispozitiile legale, Clientul accepta ca Banca sa compenseze in orice moment sumele datorate de acesta Bancii, cu orice sume aflate in orice conturi deschise pe numele Clientului, inclusiv in conturile curente tranzactionale, indifferent de valuta in care sunt exprimate sumele aflate in conturi”,  la   art.VIII pct.2 din Conditiile generale de afaceri unde se  stipuleaza ca: ,, Banca are dreptul de a denunta unilateral Conditiile Generale de Afaceri, notificand Clientul in prealabil cu 2 luni inainte de data incetarii contractului. Clientul poate exercita oricand, in baza unui preaviz de 15 zile calendaristice, dreptul de denuntare unilaterala a Conditiilor Generale de Afaceri, in mod gretuit si dupa indeplinirea obligatiei de achitare integral a tuturor datoriilor sale fata de Banca.
Potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. 1 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive incheiate intre comercianti si consumatori: O clauzã contractualã care nu a fost negociatã direct cu consumatorul va fi consideratã abuzivã dacã, prin ea însãşi sau împreunã cu alte prevederi din contract, creeazã, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile pãrţilor, iar potrivit dispozitiilor art.1 alin.3 din Lg.193/2000, comercianţilor le este interzisă stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.
Clauzele privind posibilitatea/dreptul discretionar al  bancii de a modifica in mod unilateral dobanda sau alte clauze contractuale, fara a da consumatorului (imprumutatului) posibilitatea de a negocia, reprezinta clauze abuzive.
           
Potrivit dispozitiilor art.6 din Legea 193/2000, sanctiunea care intervine in cazul clauzelor abuzive este aceea a nulitatii absolute:  Clauzele abuzive cuprinse în contract şi constatate fie personal, fie prin intermediul organelor abilitate prin lege nu vor produce efecte asupra consumatorului, iar contractul se va derula în continuare, cu acordul consumatorului, numai dacă după eliminarea acestora mai poate continua.
 Sanctiunea nulitatii absolute pentru stipularea  unor clauze abuzive a fost retinuta, prin prisma naturii interesului ocrotit si de Curtea de Justitie a Uniunii Europene care a statuat in diferite cauze ca, data fiind natura si importanta interesului public pe care se intemeiaza protectia pe care Directiva 93/13/CEE o asigura consumatorilor, art.6 din aceasta trebuie sa fie considerat ca o norma echivalenta cu normele nationale care ocupa in cadrul ordinii interne rangul de ordine publica, facand parte din ordinea publica ce depaseste interesele specifice ale unor parti.
             

Data:                                                                                                      Semnatura:
02.iun.2015                                                                                    ________________






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu